Home /   News and Events /   Програма "Посланически фонд за опазване на културното наследство"

Програма "Посланически фонд за опазване на културното наследство"

02.08.2012

 БНК на ИКОМОС участва с проектно предложение пред Американския посланически фонд, за изготвяне на проект за реставрация на църквата Св. Тодор в Бобошево. Проектното предложение е разработено от арх. Иван Халев, Борислава Гълъбова и Стефан Белишки и се основава на повече от двегодишния безвъзмезден труд на арх. Халев по този проект. От американското посолство ни съобщиха, че проектът е одобрен, а на 01.08.2012 г. пред църквата Св. Тодор в гр. Бобошево посланик Джеймс Уорлик официално обяви дарението в присъствието на председателя на БНК на ИКОМОС.

Директорът на Дирекция „Културна политика” към Министерството на културата Деяна Данаилова, кметът на Бобошево Крум Маринов и архиерейския наместник отец Георги Паликарски също присъстваха на официалното обявяване на субсидията.
„За нас е чест, че можем да участваме в съхраняването на това културно съкровище посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН). Като посланик съм имал възможност да посетя много културни обекти в България, което създаде в мен дълбок интерес и уважение към богатото културно наследство на тази страна. Затова съм толкова доволен да обявя днес отпускането на тази субсидия, която ще спомогне за реставрацията на една културна ценност и ще задълбочи връзката между нашите две страни,” каза посланик Уорлик.
Реставрацията на църквата „Св. Тодор” е шестият проект, който се реализира в България по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство” в последните десет години.

Site by Loopink & PixelFlower