Начало /   Новини и събития /   ДЕКЛАРАЦИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ

21.06.2012

До
г-н Росен Плевнелиев

Президент на

Република България

До

г-н Бойко Борисов

Министър – председател

на Република България

До

Негово Светейшество Максим

Патриарх Български и Митрополит Софийски

До

г-н Вежди Рашидов

Министър на културата

До

г-н Петър Паунов

Кмет на община Батак

До

г-жа Даниела Петрова

Председател на Парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

на БНК на ИКОМОС

 Синовен дълг на всеки българин е да зачита волята на предците и паметта на героите.

Българският национален комитет на ИКОМОС изразява своята загриженост за случващото се с черквата „Св. Неделя” в град Батак – историческа ценност от национално значение, свидетел на едно от най-трагичните и героични събития в българската история – Баташкото клане.

Черквата „Света Неделя” е изградена през 1813 г. с доброволния труд на цялото население на Батак. На 17 (4) май 1876 г.,  при потушаване на Априлското въстание,  в черквата са избити потърсилите убежище около 2000 батачани, а вътрешността й е опожарена. След тази дата черквата никога повече не е ползвана за богослужения - в памет на хилядите жертви богослужението е преустановено и по решение на оцелелите батачани тя е превърната в черква-костница, мавзолей на загиналите. Зад тази инициатива застава целият български народ, Българската православна църква и българската държава: през 1882 г. Министерският съвет предоставя средства за изграждане на нова черква; през 1910 г. в Батак е учреден Благотворителен фонд „Паметник Батак” с основна цел превръщане на храма в мавзолей и място за поклонение; през 1915 г. историческата черква–костница е включена в Националния регистър ”Светли паметници на свободата”; през 1977 г. тя е обявена за исторически паметник на културата от национално значение; през 2002-2008 е извършена реставрация със средства на държавата и общината.

През 2011 г. Българската православна църква канонизира Баташките мъченици. В историческата черква–музей и мощехранителница е извършено прославление на новоканонизираните мъченици и започва ежедневно отслужване на Божествена света литургия. Историческата черквамузей „Света Неделя”, заедно с мощите на мъчениците е дарена на Пловдивската митрополия.

Връщането на редовно богослужение в храма и разполагането на нужната за целта църковна утвар в храмовото пространство не само драстично променят атмосферата в него, те погазват волята на историческата общност, отстояла своята културна идентичност в едни от най-трагичните събития от българската история. Обезпокоителен е фактът, че намесата в историческия паметник се осъществява в нарушение на националната нормативна уредба и международните документи, ратифицирани от Република България, от представители на Българската православна църква, която е  един от основните пазители на националните културни ценности.

Българският национален комитет на ИКОМОС призовава общността на град Батак и цялото българско общество да уважат историческата воля на оцелелите в баташката епопея свои сънародници, Българската православна църква – да преомисли начина на почитане на паметта на баташките мъченици, и българската държава - да предприеме действия за възстановяване на музейния статут на черквата-мощехранителница „Св.Неделя”  и за опазването на националната историческа памет.

Изразяваме готовността си да предоставим всестранна експертна подкрепа.

 Декларацията е приета

от Общото събрание

на БНК на ИКОМОС

проведено на 14.06.2012г.


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел