Начало /   Новини и събития /   Античният град Рациария разоран с булдозер от иманяри

Античният град Рациария разоран с булдозер от иманяри

19.12.2011, Source: БТА

По данни от БТА, публикувани на 18/12/2011, става ясно, че Античният град Рациария, разположен до видинското село Арчар, е разоран с булдозер от иманяри.

Напълно разрушена е главната улица на античния град, разкрита наскоро от археолога Красимира Лука. Два месеца след като Лука разкри главната улица на Рациария, днес иманярите не се оставили и кътче неразрушено от нея.

С булдозер е "разорано" всичко, което бе разкрито. Навсякъде могат да се видят парчета от плочи, керамика, мраморни колони, части от капители, парчета и дръжки от антични съдове, а огромните плочи, оформяли главната улица, са разбити.

Агенцията уточнява, че археологическите находки се намират в непосредствена близост до второстепенния път от Арчар до село Държаница и до полицейския участък в Арчар.Обектът беше разкрит през октомври, но не е консервиран, няма и охрана.

За вандалското посегателство е информиран директорът на Регионалния музей във Видин, който е уведомил полицията, прокуратурата, Министерството на културата и Националния археологически институт при БАН.

Античният град Рациария е обект на разрушаване и на иманярски набези вече 20 години.


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел