Home /   News and Events /   27 АПРИЛ 2018 ВТОРИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ: ДЕЦАТА ЗА НАСЛЕДСТВОТО

27 АПРИЛ 2018 ВТОРИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ: ДЕЦАТА ЗА НАСЛЕДСТВОТО

17.04.2018

На 27 април 2018 (петък) от 19:00 часа в балната зала на Националната галерия (Царския дворец) в София, ИКОМОС България в партньорство с община Невестино организира втори благотворителен концерт под надслов „Децата за наследството“. Инициативата е подкрепена от Министерство на културата,  Националната галерия и Националното училище за танцово изкуство.

Повод за благотворителния концерт е средновековната църква „Св. св. Козма и Дамян“ край село Мърводол, община Невестино. Църквата е една от перлите на църковната ни архитектура от XIII-XIV век, но днес е в тежко физическо състояние и може да бъде спасена само чрез спешни и компетентни действия. Цел на събитието е да продължи набирането на средства за изготвяне на подробна документация и експертна оценка за ценността и състоянието на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ – необходима основа за последващо проектиране и консервационно-реставрационни дейности.

След успешното провеждане на първия благотворителен концерт през декември 2017, БНК на ИКОМОС в сътрудничество с община Невестино и катедра "История и теория на архетиктурата" към Архитектурния факултет на Университет по архитектура, строителство и геодезия започна дейности по проечване на средновековната църква. 

Поканите за благотворителния концерт с участието на деца-изпълнители от Националното училище за танцово изкуство са с цена 25 лв. и се разпространяват чрез офиса на БНК на ИКОМОС преди събитието (чрез заявен интерес на icomosbg@icomos-bg.org) и на място в деня на концерта.

Ще се радваме да споделим преживяването с много съмишленици в израз на общата ни грижа и отговорност за съхраняването на културните богатства на България за нашите деца.

Очакваме ви!


Site by Loopink & PixelFlower